Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Diyabetik Retinopati Şeker Hastalığı
Kaşkaloğlu Göz Hastanesine Retina ve diğer vitrektomi ameliyatları SGK kapsamında Prof. Dr. Tansu Erakgün ve Prof. Dr. Erkin Kır tarafından yapılmaktadır. Direkt hat: 05464635687
Diyabet yani şeker hastalığı insülin yetersizliği veya etkili olmaması sonucu şeker seviyesinin yükselmesiyle karakterize metabolik bir hastalıktır.
Diyabetik retinopati nedir?
Diyabetik retinopati diyabete bağlı retina tabakasında görülen bozukluklara verilen isimdir.
Diyabetik retinopati ne zaman görülür?
Diyabetik retinopatinin görülme riski Tip I diyabette daha fazladır. Diyabet ne kadar uzun süreliyse diyabetik retinopati görülme riski o kadar fazladır. Örneğin 30 yaşından önce diyabet ortaya çıkarsa diyabetik retinopati oluşma riski 10 yılda %50, 30 yılda %90’dır.
Diyabetik Retinopati Bulguları Nelerdir?
Diyabetik retinopatide erken bulgular küçük damar balonlaşması (mikroanevrizma) ve retina kanamalarıdır. Bu kanamalardan kaynaklanan sıvı sızıntısı sonucunda, makula denilen görme merkezinde ödem denilen sıvı toplanması oluşur ve görme kaybına neden olur.
Zamanla, kontrolsüz seyreden şeker hastalığında gözde görülen bu hasarlar da ilerler. Retinanın oksijensiz kalması sonucunda retinada istenmeyen yeni damar oluşumları ortaya çıkar. Bu yeni damarlar son derece hassastır ve kanamaya müsaittir. Bu aşamaya gelmiş diyabetik retinopatide bu damarlardan kaynaklanan ani göz içi kanama ile ani görme kaybı oluşabilir.
Diyabetik Retinopatinin Tanı ve Takibinde Hangi Testler Uygulanır?
Diyabetik retinopatide rutin muayene dışında, gerekli görüldüğü takdirde göz anjiyosu (FFA- fundus fluorescein angiography) ve retina tomografisi (OCT- optic coherence tomography) çekmek gerekebilir. Bu testler ile tedavinin gerekip gerekmeyeceği, ne tür bir tedavi uygulanacağı ve laser tedavisi uygulanacaksa hangi bölgelere uygulanacağı saptanabilir.
Diyabetik Retinopati Tedavisinde lazer kullanımı:
Diyabetik retinopati oluştuğunda ilk tedavi laser fotokoagülasyondur. Lazer tedavisi için diyabetik retinopatinin belirli bir safhaya gelmesi beklenir. O zaman lazer uygulanır. Lazer tedavisi özellikli bir tedavi olduğundan bu konuda uzmanlaşmış doktorlar tarafında zaman ayrılarak özenle yapılmalıdır.
Diyabetik Retinopati Tedavisinde göziçi iğne tedavileri:
Son yıllarda gözdeki kanamanın çekilmesi veya yeniden kanamaması ve makulada ödemin azaltılması için birçok ilaç geliştirilmiştir. Bu ilaçlar göz içi çok az miktarda, çok ince bir iğneyle enjekte edilirler. tedaviler düzenli aralıklarla yapılmalıdır. İğnelerin etkisi geçici hastalık kalıcıdır.
Diyabetik Retinopati Tedavisinde vitrektomi ameliyatı:
Lazer veya iğne tedavilerinden yarar görülmediğinde veya tedavi için geç kalındığında vitrektomi ameliyatı gerekir. Ameliyat safhasına gelinmemesi için elden gelen yapılmalıdır.
Diyabetik retinopatiden korunmanın en etkili yolu, kan şekerini ideal düzeyde tutmaktır.
Diyabetli bir hasta senede en az bir kere göz ve retina muayenesi olmalıdır. Eğer retinada kanamalar başlamış ise muayeneler daha da sıklaştırılmalıdır. Bunun dışında diyabetli bir hasta görmesinde ani azalma ya da kayıp yaşadığı takdirde vakit kaybetmeden bir retina muayenesi olmalıdır.
Son Güncelleme 16 Mart 2023 Saat 13:57 pm