Katarakt ameliyatı olanlar daha uzun yaşıyor

İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

Amerikan Oftalmoloji Derneği’nin dergisinde geçen mayıs ayında yayımlanan bir makalede, aynı sağlık durumunda katarakt rahatsızlığı bulunup ameliyat olan hastaların, ameliyat olmayanlara göre daha uzun yaşadığım yer verildi. Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu. 1.5 milyon insan üzerinde yapılan araştırma sonucu elde edilen istatistiğe göre katarakt ameliyatı olan hastaların yaşam kalitesinin artması nedeniyle bu sonuca ulaşıldığını söyledi.

YAŞAM KALİTESİ ARTIYOR

Özellikle 65 yaşından sonra görülmeye başlanan kataraktın yaşam kalitesini etkilediğini belirten Kaşkaloğlu, “Aynı yaşta, benzer sağlık durumuna sahip hastalar arasında yapılan istatistiğe göre katarakt ameliyatı olan hastaların olum oranının ameliyat olmayanlara göre yüzde 30 oranla daha düşük olduğu görülüyor. Bunun en önemli nedeni, hastanın ameliyat sonrası görmeye başlamasıyla yaşam kalitesinin artması” dedi.

PSİKOLOJİSİ DE DÜZELİYOR

Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, Katarakt ameliyatı olan kişilerde buna bağlı olarak ev kazalarının azalması, ilaçlarının eksiksiz ve daha doğru kullanılması, sokaktaki günlük aktivitelerin gerçekleştirilebilmesi ve sosyal ortamlara girilebilmesi gibi gelişmeler de yaşanıyor. Kişiler, katarakt ameliyatı olduktan sonra daha aktif bir yaşam sürerek tek başlarına kendi işlerini daha rahat görebiliyorlar. Katarakt ameliyatından sonra görmeye başlayan hastalar, yaşam kalitesiyle birlikte, psikolojisi de düzeliyor” dedi.

Kaynak: Hürriyet Ege 07.06.2016

Son Güncelleme 14 Ocak 2020 Saat 08:31 am